Facultad de Ingeniería Agroindustrial
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Item Estudio dendrológico, anatómico y propiedades físicas de la especie Atadijo (Trema sp.) en el distrito de Juanjuí, Región San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 0024-08-16) Fernández Ramos, Elmer Eduardo; Vásquez Ruiz, Milton SegundoLa investigación fue aplicada para el estudio dendrológico en la cual se utilizó el método del dendrólogo, en el parte anatómico se hizo a través del método del uso de los sentidos y la parte experimental utilizando el diseño de bloques completos al azar (el DBCA). En el estudio dendrológico, se logró identificar la especie concordando con información científica de trabajos de identificación y taxonomía realizados anteriormente en el planeta y ajustando para obtener como resultado que el Atadijo corresponde a la especie Trema micrantha (L.) Blume y su respectiva clasificación taxonómica de la familia Ulmaceae. La descripción organoléptica, es color castaño claro, brillo medio, textura mediana, olor no distintivo, grano entrecruzado, sabor no distintivo, veteado rayas superpuestas definidas por líneas vasculares, la descripción macroscópica de la madera revela no distinción entre la albura y el duramen. Radios no estratificados, poros visibles a simple vista, presenta anillo de crecimiento angostos o comprimidos cerca a la medula y más anchos y espaciados en la albura u el duramen con promedio de 3-5 añillos de crecimiento por centímetro lineal, la corteza de la madera en la parte externa es lisa y con lenticelas de color marrón claro y la parte interna es fibrosa de color claro. La descripción microscópica en la sección transversal. Parénquima axial vasicéntrico, vasos/poros solitarios y difusos de 3-4 mm2 de longitud mediana de 550 µm, diámetro tangencial mediano de 199 µm. los añillos de crecimiento pocos diferenciados, en la sección radial en las fibras son un poco rígidas, los radios triceliados tres en serie angostos de 54 µm en la parte alta y en la parte baja 342 µm, sección tangencial, radios multiseriados y delgados, fibras de tipo libriforme medianos de 1048 µm y paredes gruesas 2 µm, los vasos de paredes muy delgadas y alargadas. En la descripción y evaluación de las características físicas de la madera, el análisis estadístico reveló variaciones significativas sometidas a diversos tratamientos de secado: verde (1); madera seca al aire (2); madera seca al horno (3). obteniendo contracciones en estado seco al horno sección tangencial 8.4%, radial 5.06%, longitudinal 0.14% y volumétrica 14.67%, relación CT/CR 1.59%, Contenido de humedad 13.38% y densidad básica 0.30 g/cm3, que le clasifica como especie del grupo II como madera liviana y blanda.Item Obtencion de aislado proteinico a partir de torta de coco ( cocos nucifera L.(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1991) Viena Vasquez, Luz Ana; Mendieta Taboada, Oscar WilfredoAn alkaline extraction process was used to isolate proteins from commercial copra cake flour and get an isolated protein. In the present study are investigated conditions of laboratory to determine the parameters of processThe variables studied for the extraction of the protein to environmental conditions were: 0.01% - 0.4% NaOH, flour/solution ratio Extractor: 1/20-1/80 gr/ml, extraction time: 5-60 min. It was found that the maximum extraction of protein was obtained with a concentration of 0.4% of NaOH with a relationship flour/solution cooker 1/20, but was considered the most appropriate concentration of 0.16% NaOH for physical characteristics which presented the final product. Coconut protein solubility minimum coincides precisely at the isoelectric point, found in the pH range = 3.9-4.0. The time was of 20 min. For a complete removal of these proteins. The isolated protein thus obtained, contain 91.21% of...Item Elaboración de bebida instantánea y manjar en base de fréjoles huasca poroto ( Phaseolus Vulgaris) y caupi ( Vigna Unguiculata)(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1992) Chavez Salazar, Angel; Santander Ruiz, Wilson ErnestoThe present work is the formulation and evaluation of mathematics of twenty alternatives based on two varieties of bean mixes; huasca bean (phaseolus vulgaris), Cowpea (vigna unquiculata), sapino(mussa spp.) banana, milk powder, wheat flour and sugar, by selecting the formulation of 477.5% bean, 4.5% milk powder, 14.5% wheat flour, 9% banana sapino and 24.5% based on bean huasca bean and 50 sugar % bean, milk powder, 4% 14% wheat flour, 8% banana, 24% sugar based on Cowpea beans.Item Determinación de los parámetro termodinámicos para la congelación de camarón gigante ( Macrobrachium rosenbergll)(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1992) Coronado Jorge, Manuel Fernando; Mendieta Taboada, Oscar WilfredoEl camarón gigante (Macrobrachium rosenberoil) es un recurso de alto valor alimenticio y económico de reciente aparición en el Dpto. de San Martin y que en un futuro cercano alcanzara altos niveles de producción, consecuentemente, será necesario procesar los camarones con métodos apropiados (congelador de faja espiral, túneles de congelación estacionario, congeladora de faja fluidizada etc.). Es de suma importancia conocer las propiedades termo físicas de congelación de la materia prima, por parte del Ing. Agroindustrial a fin de que pueda determinar el tamaño de equipos para el manejo especifico de cargas térmicas, tiempos necesarios para que el alimento sea procesado, las mejoras y optimización de la productividad y eficiencia de las operaciones de congelamiento y descongelamiento, además de cómo estos procesos pueden ser manipulados para compensar condiciones irregulares y desarreglos del proceso. Sera capaz de responder estas preguntas con razonable exactitud a condiciones que; tengan una suficiente precisión en los datos de propiedad térmica disponibles (valores de punto de congelación, porcentajes de hielo formado, calor especifico y entalpia, entre otros) y varias suposiciones simplificadas que sean válidas. Extensivas investigaciones calorimétricas sobre la congelación de carne, pescado, frutas y vegetales fueron reportadas en la literatura, Hsish at al. (21) pero no parecen datos sobre el camarón gigante (Macrobrachium rosenberoil) por esta razón los objetivos perseguidos fueron los siguientes: - Determinación experimental de los parámetros termodinámicos de congelación (punto de congelación y entalpia) del musculo del camarón gigante. – Estimación de otros parámetros de congelación importantes como el peso molecular efectivo, porcentaje y velocidad de formación de hielo con la temperatura y calor especifico aparente, mediante ecuaciones de correlación de resultados experimentales. - Evaluacion del índice de calidad del producto obtenido.Item Estudio tecnológico para mejorar la calidad en post – cosecha del esparrago ( Asparragus Officinallis)(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1992) Herrera Vasquez, Luis Enrique; Mendieta Taboada, Oscar WilfredoThe study of technological improving post-harvest of asparagus, was used as premium were controls growth of shoots at different temperatures of the soil, which confirmed that the high temperatures affect the quality of asparagus, even when it is below the Ridge (afor), producing opening of bracts of the apex of turion color changes and rapid growth. We used different temperatures (5 ° C, 10° C, 15° C and T ° amb) to study its effect on the respiratory rate and the organoleptic quality of asparagus. We found that at a temperature of 5 ° C, the respiratory rate is of only 0.07 mg CO2/g, on the fourth day. Then is the study of a new system for the preservation of the product which used styrofoam and cardboard packaging and was employed as an agent enfriante ice and ice water, as an indicator of ~ l quality was used quantity of fiber produced during the days of control p...Item Obtención de la almendra de la nuez del Marañón (anacardium occidentale L.) y su conservación por frito – salado(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1994) Pezo Gonzales, Mario; Mendieta Taboada, Oscar WilfredoThis study was based on search methods suitable for the obtaining of the cashew almond (Anacardium occidenta1ª.) (L), working with the variety own of the area u "native", determining is its features phytosanitary, physical, values unit and the composition chemical, allowing this evaluation characterize the matter prima. The work was developed in three stages: treatment of the raw, extraction of Walnut almond and almond obtaining frito-salado as a final product. Fritas-saladas almonds, a differential test of sensory evaluation was to determine the proper salty. Also the physico-chemical analysis was performed and, finally, determined the adsorption isotherm and the evaluation of 4 flexible packaging, during storage. The processing of the raw material is: the greatest amount of whole almonds is obtained with treatment of remoistening, prior to roasting and shelling, d...Item Ensayos para la extracción y caracterización de aceite de Sacha Inchi (Plikenetia Volubilis L.) en el departamento de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1995) Vela Saavedra, Liley; Santander Ruiz, Wilson ErnestoThis research seeks to generate a new alternative to obtain oil, restoring and valuing oil native plants that occur in our raw material used for the research work, I collect Shanao district, province of Lamas for the extraction of oil hydraulic pressing method is used. The extraction process was agreed following cleaning flow and selection preparation, husking, grinding, drying and pressing the found optimum parameters, for the best performance of extraction are: fine grinding with particle size of 2.19 mm, humedád 6% and 60° c/1 drying time. Raw material, determined biometric measurements and the proximal chemical analysis, found that Sacha inchic almond contains 51% oil and 27% being one of the fundamentals of this oil, its high unsaturated, features since it contains 52% of linolenic acid, which makes it...Item Estudio de factibilidad técnico – Económico para la instalación de un larvario – Laboratorio productor de semilla de camarón gigante de agua dulce, en la provincia de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1995) Arce Saavedra, Thony; Mendieta Taboada, Oscar Wilfredo; Zouza Fernandez, RenigerThe seed (Postlarvae) of shrimp giant of water sweet that is produced currently in the country, not meets in quantity or in quality to the market national; more still exist growing expectation for this culture marked by its profitability and the final market. The demand of the market internal is unsatisfied in 21.70 T.M. (48.20), such as shrimp fresh frozen (1994); with the particularity that the demand increases with the growth of production. With the knowledge of the exceptional conditions of water, soil and climate to develop the Canary on a large scale, as a real alternative to displace the Coca cultivation in the forest; and, to determine the real need for seed and partly to satisfy the market, as well as establish technology appropriate for commercial production; the present study which required the installation of a Larvario financial and economic possibility arose. In the region San Martín for 1995 only a 20.25%...Item Elaboración de fideos utilizando puré de fréjol variedad huasca poroto (Phaseolus Vulgaris) como sustituto parcial de la harina de trigo(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1995) Garcia Saavedra, Robinson; Mendieta Taboada, Oscar WilfredoThis research partly replace wheat by ~ l bean in the preparation of noodles and in this way promote the production and consumption of pasta made partially with regional inputs. In this sense they worked with the national variety of bean huasca bean (Phasecilus vulgal "is), wheat flour and other ingredients purchased at our local markets proceeded firstly analyze the raw processing beans huasca, wheat flour) to know its characteristics physical-chemical, considering that the other raw materials and supplies showed characteristics standards , so it was not necessary and go actor izar l cas. The puree of beans was retrieved following the stages. Cooking, drain/cooled and grindDefinitive noodles processing flow, type and urges, is by stages: formulation, mixing/kneading, cooking, loin, cut and dried. The noodles were dried using a solar dryer ca...Item Producción de hojuelas dulces y saladas a partir de coco (Cocos Nuciferal.), en la región de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1996) Infante Bravo, Jorge; Santander Ruiz, Wilson ErnestoThis work is the development of coconut flakes Jl salty sweets using the hybrid - 121 (cocos nucifera l.) variety, its subsequent storage and transport. The samples obtained have the following characteristics: sweet pancakes; humidity 0.79%, fat 52.70%, proteins 6.10%, carbohydrates 35. 695), mineral 0.85%, fiber 3.87%; While the flakes salty presented the following composition: moisture or. HO ~ ~, fat 62.83%, proteins 6,78%, carbohydrates 22.27%, minerals 2. 30 ~ t, fiber 4. 92% reducing sugars no• presents in both samples. Was determined to do this the optimal parameters of flow of processing; control during and after the time of storage. The stages of the process involves the following operations: selection, pre-cooking, shell, mondado, washed, bleached, grated, pressed, first drying, preparation of solutions, mixing, second dried, cooled, packaged, stored and transport. In terms of the storage...Item Elaboración de jamonada utilizando mezclas de carnes rojas (vacuno y cerdo) y pescado gamitana ( Colossoma Macropomum)(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1996) Ramirez Navarro, Manuel; Obregon Lujerio, Abner FelixThe present study is based on the need for new consumption habits of the population of the Region of San Martin, using as the Gamitana living aquatic species in the production of sausages with mixtures of meat (beef and pork) red. Technological tests are developed characterizing the raw and trials of formulation with levels of replacement to 30%, 40% and 50% of Gamitana meat in the mixture, which was evaluated by its chemical characteristics (protein, fat, moisture) and sensory analysis; determining the optimal level of substitution of 40% Gamitana, representing the following formula:-20.92% Gamitana meat. -15.69% meat of beef. -15.69% pork meat. -18.03% fat of pork, etc. Mix that it was subjected to three hours of cooking at 85 ° C for the production of sausages. The study of stability of the product 5 ° C, or ° C and - 10 ° C for 60 days, indicates a slight variation in the levels of acidity and peroxide, iodine, atribuid...Item Diagnostico y evaluación de la agroindustria arrocera en la región de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Solis Macedo, Carlos Alberto; Obregon Lujerio, Abner FelixHe present work is on the diagnosis and evaluation of the agro-industry of the rice in the Region san Martin, describes the rice from: varieties sown, conditions of production, systems of sowing and harvest, yields in the field and in them rrolinos, technical in its storage, processing and marketing; both local interregional corro, producing areas, sown areas and production of paddy rice, Park rrolinero, hourly capacity of processing, static capacity of alh'\9cenamiento, category of stores and rrolinos. This work allows you to objectively see what the rice means for our region, where rice is planted in rainfed approximately 2.0 conditions % of production and the ' 98.0% under irrigation system, dominant varieties early and semitardias between the 15.0% and 85.0% respectively. Rrolinero Park represents 60 rrolinos, the hourly capacity of processing 111.5 TM / Ha, alma infrastructure...Item Elaboración de un alimento formulado a base de extracto de malta para alimentación de niños en edad Preescolar(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Delgado Mesia, Jose Enrique; Obregon Lujerio, Abner FelixThe present work is of the formulation and evaluation mathematical of seven (07) mixtures alternative containing proportions variables of extract of malta in powder (E), pollen (P), egg whole of hen (H). cocoa powder (C), skim milk powder (L), brown sugar (A), lecithin (LS) granulated soy and soy protein isolated from dust (PS), expressed in dry base. Were selected three mixtures by the criterion of best value nutritional destined to the feeding of children of age Pre school. The appropriate parameters for the flow of processing, characterization, and control during storage of the product was: formulation, heavy, mixed, load of trays, drying air temperature of 100 ° C for 45 minutes, cooling, grinding, packaging and stored. The content of proteins mixtures (finished product), fluctuate from 19.25 to 20.53% in dry basis, being the limiting amino acid, lysine and protein score average of 88.2%; 30 g of the product is...Item Evaluación de la resistencia natural de maderas de cinco especies forestales al ataque de termites en Tarapoto – San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Chavez Panduro, Juan Pablo; Vasquez Ruiz, MiltonBlocks of five tree species were studied in terms of its resistance to the attack of Crxptotermes brevis Walker, and Nasutitermes corniger Motchulski, forced feeding and food selectivity tests, and tasted the repellency of damp sawdust of these named wood to the second of the termites. Those records averages of losses of weight in the samples of wood were analyzed by the test of Duncan, applied to a level of significance of 5%. The values expressed in percentages of survival of Cryptotermes brevis Walker, in the test of power •forzada and Nasutitermes corniger Motchulski in wet sawdust repellency test were analyzed in the form similaF. In order to correct errors caused by the leaching of extractives in the damp substrate, in the evidence of selectivity and force-feeding of e';:; you last made a visual assessment of data on the wooden blocks used the results...Item Proyecto de factibilidad técnico- económico para la instalación de un camal frigorífico en la provincia de San Martin(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Diaz Diaz, Antonio; Barzola Cardenas, Abner MilanLa presente tesis trata acerca de un Proyecto de Factibilidad para la Instalación de un Camal Frigorífico en la Provincia de San Martin, de la Región de San Martín, la cual surge como una forma de solucionar en parte la problemática regional; al contribuir con el normal abastecimiento de las carnes rojas que se acostumbra a consumir (vacuno y porcino). Dentro de este contexto se realizó el estudio de mercado empezando por el potencial ganadero que es de 50,000 cabezas de vacunos, y 32,100 cabezas de porcinos a nivel saca de toda la es de 22% Región San Martín, el porcentaje de y 17% para vacunos y porcinos respectivamente, el peso promedio de las carcasas en los carnales de Tarapoto es para vacunos 145 Kg. y para porcinos de 50 Kg., el consumo de carne representa el 84% para vacunos y 16% para porcinos, se ha definido el tamaño del Camal Frigorífico en base al: crecimiento del consumo que es de 4.4%, al crecimiento poblacional que es de 4 .3% y del consumo percápita que es de 16. 16 gr/día-persona para vacunos y 6 .8 gr/día- persona para porcinos. En el Camal Frigorífico se beneficiarán 31 cabezas diarias de vacunos y 35 cabezas diarias de porcinos en un turno de 6 horas diarias. Además, se está sugiriendo el posible terreno para la ubicación del futuro Camal Frigorífico de Tarapoto el cual estará ubicado en el lugar denominado Chontamuyo por la margen derecha del Rio Shilcayo, muy cercano a la Vía de Evitamiento, y al Mercado Mayorista del Huayco. Las aguas Frigorífico, residuales provenientes previo tratamiento de del Camal cernido y sedimentación, serán descargados en la línea de desagüe Municipal de Tarapoto. En la ingeniería del proyecto se ha tratado sobre el proceso de beneficio de vacunos y porcinos, el aturdimiento de vacunos se llevará a cabo a través del disparo de una pistola de perno, y en porcinos por medio de descarga eléctrica. La técnica de frio a utilizar es el sistema de compresión de vapor. En la disposición de planta se ha orientado a la producción en línea. Para la construcción de las cámaras frigoríficas se ha utilizado el polieatireno expandido como material aislante. El refrigerante del sistema es R-12(FREON 12). Se ha elaborado un Programa en el Fox Pro 2 . 6; CARGA EXE, para el Cálculo de Cargas Térmicas, el cual ayuda a calcular cada una alimentarla las de las Cargas Térmicas únicamente con dimensiones de la cámara y otros parámetros, al final se procesan los datos y se obtiene la carga total, para luego determinar CAPH, con la cual se va a elegir loe equipos, el programa es práctico y bastante eficiente. Las cámaras están diseñadas para almacenar las carcasas a una temperatura interior de 2 °C se ha seleccionado los equipos de las cámaras en base a la capacidad horaria (CAPH). En los aspectos económicos y financieros el monto total a invertir es en el orden de US $ 473,682.00 del cual 91. 53X representa a las inversiones fijas, el 5. 49X representa a las inversiones diferidas y el 2.98 X representa al capital de trabajo. Loe ingresos del Camal Frigorífico están proyectados hasta el 2,008 y que asciende a US $ 663,800.00 anual. Se ha determinado el punto de equilibrio donde el punto de nivelación expresado en porcentaje de su capacidad representa el 16.79 %. La naturaleza del proyecto permite estimar que se podrá contar con créditos extranjeros (BID) dentro de los denominados prestamos de desarrollo, el préstamo se cancelará en un plazo no menor de 10 años, con dos años de gracia y una tasa de interés anual al rebatir de 12%. La evaluación económica dio los siguientes resultados (VANE = US $ 855,501.00), el (TIRE= 42 X), y (8/C = 2.80). De la evaluación financiera se obtuvieron el (VANF = US $ 1'143,412), (TlRF = 53.7 %), con lo cual se concluye que el proyecto es económica y financieramente rentable. El periodo de recuperación CPRl de la inversión efectuada se recuperará en 2 años y 4 meses. La administración y organización del Camal Frigorífico es sumamente simple, pues su labor básica es la “prestación de servicios”, constituirá una empresa pública por ser de propiedad de la Municipalidad Provincial de San Martin, pero el gerente debe tener la suficiente autonomía para llevar las cosas bajo su mejor criterio profesional.Item Proyecto de factibilidad técnico – económico para la instalación de una camal frigorífico en la provincia de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Diaz Diaz, Antonio; Barzola Cardenas, Abner MilanThe present thesis is about a project of feasibility for the installation of a Camal refrigerator in the province of San Martin, of the Region of San Martin, which arises as a form of solve partly the problematic regional; normal supply of the contributing with red meat that he wont eat (beef and pork). Within this context is made the study of market starting by the potential livestock that is of 50,000 heads of cattle, and 32,100 heads level of all the Region San Martin, the takes is of 22% and 17% for cattle of swine percentage of and pigs respectively, the weight average of them covers in them carnal of Tarapoto is for cattle 145 Kg. and for pigs of 50 Kg. meat consumption represents 84% for cattle and 16% for swine, defined the size of the Camal refrigerator based on the: consumption growth which is 4.4%, to population growth which is 4.3% and per capita consumption which is 16.16 Gr...Item Evaluación de los productos obtenidos en la curtación de pieles con corteza de Ucshaquiro colorado (Sclerolobuim Paniculatum)(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Ascon Dionico, Gregorio Mayer; Salazar Diaz, Juan JoseThis paper discusses obtaining sole and leather from skin fresh beef as raw and subjected to different treatments with colorado Ucshaquiro bark (Sclerolobium paniculatum) as tanning, using concentrations of 5, 10 and 20 Kg of crust per each 20 liters of water for each treatment. To the end the trials is submitted to evaluation each an of them samples obtained, and for the interpretation of such results is used the method statistical of DBCR. The sample treated 869 to a pH of 6.0, temperature of 37 ° C and a concentration of 5 kg of bark/20 liter ~ water, in a time of 20 days tanning, has the best characteristics in terms of flexibility and strength for sole, and corresponds to T2; and sample 503, treated at a pH of 3.0, temperature of 32 ° C, at a concentration of 5 Kg of bark/20 litres of water, in a time of 18 days tanning, possesses the best characteristics in terms of color, res...Item Estudio Técnico – Económico para la instalación de una planta procesador de mermelada a partir de tomate (licopersicon esculentum M.), carambola (Averroha carambola L.), uva ( vitis labrusca) y cocona (solanumsessiliflorum D.) en la provincia de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1997) Navarro Ramirez, Enrique; Santander Ruiz, Wilson ErnestoIn our region and almost in all the country currently not is offer products elaborated based fruit tropical, however the industrialization of these in juices, jams, nectars, etc. would have the option of move to them current products made of fruit traditional. In the region San Martín produces around 10000 metric tons/year of fruits such as carambola, grapes, eocena and tomato; which are consumed 25% directly and 75% for ·ser exploited and processed industrially. The demand for jams in the San Martin region is for 1997 193 TM; by what the project designed a processing plant with production capacity of 5000 Kg per month covering a 34, 38% of the demand insatis.fecha (1997), using 40% of the production capacity in the first year, then there will be 8750 Kg per month, 12500 Kg per month to the second and third year respectively. Machinery and equipment selected for the production process are offered almost in its...Item Obtención y caracterización de furfural a partir de coronta de maíz en la región San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1998) Lescano Bocanegra, Leslie Cristina; Layza Castañeda, Ricardo RaulThis research work is a theoretical - practical, aimed at obtaining furfural from the cob of corn. To such effect, the cob was subject to wia grinding for then be impregnated with solution acid at different concentrations. T .to mixture was subjected to a first distillation by arra.' steam ltre collecting 695 m1. in a time of 2.20 hours and at a temperature of 105° C using as heating medium burnt lubricating oil. Neutrnliz.Amos the distillate with 24.2 g. sodium carbonate and saturated with 99.2 gr. of sodium chloride. It is distilled again this dissolution vacuum at a temperature of 76° C, and lma 68 pressure. 5 mrnHg, collecting about 542 mi. of liquid that it is saturated with 91.4 Gr. of sodium chloride and is exhausted with 215 mi. ethyl ether. The third distillation to recover used ether, being the recovery of 55.81% by volume, leaving as residue the furfural, which is dried with 1.32 Gr. chloride...Item Estudio técnico – Económico para la instalación de una planta de pilado y clasificado de arroz en el distrito de Soritor(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 1998) Diaz Quiroz, Juan; Sousa Fernandez, RenigerRice is a crop of great economic and nutritional importance for EPI ~ 5. San Martin is one of the main producers of rice to level national with a production total of 243 271 TM. In an area planted of 34 944 have in campaign 1 997. Occupying a 42% of you:. \ population farm and producing the 15'. il > of the production national. However 80% of the production of rice in husk comes to the coast to be milled and classified in modern Mills since the Miller Park in our area is obsolete, why the present dual project treat it in part that the rice is to be milled, generating employment and the use of the sub products (dust (, nelen and shell) in act1v1dades as the poultry, livestock and fish farmThe Valley of the Alto Mayo is the largest rice area in the San Martín region (65%) and Soritor and Havana districts produce more than 60% of rice production in the province of Moyobamba. The Committee of Soritor rice producers and habana...