Biotecnología, protección de cultivos, bioprospección y recursos genéticos
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Item Propagación masiva de orquídeas (Cattleya y Phalaenopsis) mediante un sistema de biorreactores de inmersión temporal en San Martín, Perú(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 2020) Vallejos Torres, GeomarTodas las orquídeas conforman la familia botánica Orchidaceae, siendo una de las familias más diversas con cerca de 30 000 especies distribuidas en el mundo. En el Perú, las orquídeas cuentan con 212 géneros y cerca de 2 206 especies (MINAM, 2015), estas orquídeas tienen un valor comercial importante, la gran mayoría son reproducidas artificialmente. La creciente demanda de especies de orquídeas de gran valor comercial ha llevado a la búsqueda de la producción de plántulas de alta calidad (con homogeneidad, genética y control fitosanitario) en un corto período de tiempo, a través de herramientas biotecnológicas. Por esta razón, la propagación in vitro ha demostrado ser un método altamente efectivo para la producción de un gran número de plantas (Georgieva et al. 2016). La Universidad Nacional de San Martín, cuenta con un Laboratorio de Cultivo de Tejidos Vegetales donde se vienen multiplicando material vegetal de diversas especies como orquídeas, especies forestales, plantas medicinales, cultivos agrícolas, etc. Aplicando la tecnología tradicional, no ha logrado ser una institución competitiva en el ámbito científico y productivo, viéndose limitado con una baja producción de material vegetal, generando escasos aportes científicos y por ende un débil fortalecimiento institucional y formación de jóvenes profesionales con pocos conocimientos tecnológicos en la producción masiva de orquídeas y otras especies. El Laboratorio de Cultivo de Tejidos Vegetales de la Facultad de Ciencias Agrarias tiene 22 años de funcionamiento, donde se ha venido realizando diversas actividades con los estudiantes, egresados y personas interesadas en el cultivo in vitro, para lo cual se han desarrollado Tesis de pregrado y postgrado, prácticas profesionales, investigación y capacitación.Item Producción de semilla a escala piloto de hongos comestibles nativos en la provincia de San Martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 2015) Cueva Benavides, Armando Duval; Luna Davila, LuisCultivation of edible mushrooms is an activity that could contribute to the household economy. However, a limiting factor is having the mycelium ("seed") of the fungus to be produced. The objective óf this work was to obtain the "seed" of two native edible fungus (Auricu/aria spp. and Pleurotus spp.). Fruiting bodies of these fungi were collected from 3 areas of conservation of the Province of San Martin and transferred to the laboratory of Microbiology, Faculty of Agricultura! Sciences of the National University of San Martín, where were grown in petri dishes containing potato dextrose agar. The radial mycelial growth was statistically different in the different plates. Subsequently, pieces of 1 cm2 of culture medium were placed in bottles containing corn grains previously sterilized. The mycelium covered 100% of the grains of corn at 35 days for Auricularia spp. and 40 days for Pleurotus spp. To get an idea of mycelial growth in agroindustrial substrates, coffee pulp, rice husks and sawdust were used. At 40 days, the mycelium of Auricu/aria spp. covered 60% of coffee pulp substrate and 30% of rice husks. In the case of Pleurotus spp. covered 80% of coffee pulp substrate and 10% of rice husks. The results obtained show that the pulp of coffee and rice husks are promising for use as a substrate in the cultivation of edible fungus native remains.Item Aislamiento de bacterias rizosféricas diazotróficas de cultivadores de arroz (oryza sativa L.) con potencial biotecnológico en la región de san martín(Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial, 2016) Rios Ruiz, Winston Franz; Cerna Mendoza, AgustinRice feeds more than 50% of the population worldwide, constituting a large energy input in low-income families. In Peru, the San Martin region was established as the first producer of rice with an area of 82 271 has produced 559 829 has with an average yield of 6.8 TN I ha. Year after year, the abuse of synthetic chemical fertilizers (N, P and K) is necessary to maintain high levels of grain yield, this causes alteration in the physical, chemical and biological soil quality. A sustainabte alternative is the use of beneficia! microorganisms with selected characteristics through his promotion of plant growth, this are called PGPRs (Plant Growth Promotore Rhizobacteria). The aim of the study was to isolate and characterize bacteria rice rhizosphere of Cacatachi and Picota zones in the region of San Martín, in addition to select and evaluate the main characteristics of plant growth. 60 strains were setected by diazotrofia, growing in Burk and MJV medium, characterized and then evaluated. A principal component analysis shows that there are 4 variables that explain the variance in the results. p7b1m, la2b2, la3c5m, p2b1m, p9b3m, la2b3, la3c3 and la5c5 strains had the highest contribution to the total variance. This analysis shows that to level of greenhouse evaluation will allow selecting those strains, which individually or collectively can be used as bio-fertilizers and bioprotectors to improve crop yield of rice, with lower doses of chemical fertilizers.